Sağlık Bakanı Kemal Memişoğlu’ndan Habertürk’e açıklamalar

Habertürk TV Genel Yayın Yönetmeni Mehmet Akif Ersoy’un sorularını yanıtlayan Sağlık Bakanı Kemal Memişoğlu’ndan Habertürk’e açıklamalar.
Öncelikli olarak bütün vatandaşlarımıza ve İstanbul’a geçmiş olsun diyorum. Deprem sırasında Ankara’daydım. O sırada deprem oldu, sayın Cumhurbaşkanımız hemen İstanbul’a intikal etmemizi söyledi. O andan itibaren İstanbul’a hareket ettik, AFAD’a geldik. Valilik ve 24 hizmet kurumu orada toplanmıştı. Orada belediye başkan vekilimiz, itfaiye vardı. Geçmiş 5.8 depreminde de toplandık. Büyükşehir başkanı veya vekili kimse gelmişti. Bütün toplantılara büyükşehir belediye başkan vekilimiz vardı. Açıklama yaparken masadaydı. Çok da olumlu bir arkadaş. Belediye başkan vekilimiz geldiği zaman toplandık. Bütün gün belediye başkan vekilimiz bizimleydi. Bütün gün beraberdik. Masada oturuyordu valimizle birlikte. Depremi siyasallaştırmamız lazım. Sen yaptın, ben yaptın değil beraber yapmamız lazım. Depremde herkes ‘ben ne yaptım, biz ne yapmalıyız’ diye sormalı. Hep beraber deprem öncesinde deprem hazırlığını yapıp, mücadele etmemiz gerekiyor. Şu anda deprem bölgesinde hastanelerimiz sayısal olarak deprem öncesinden çok fazla. Ancak 52 bin canımızı kaybettik. Onun için İstanbul için söylüyorum, düşünce tarzımızı, olması ihtimali olan büyük depremle ilgili hazırlıklı olmamız lazım.
“DEPREMDE İLK 12 SAAT ÇOK KRİTİK”
Bu Cumartesi tatbikat yapacağız. İstanbul depremiyle ilgili. Daha önce de Çam Sakura ve çevresinde tatbikat yapmıştık. Depreme hazırlık sadece kâğıt üzerinde olmaz. Depreme hazırlık mentalite ile olur dedik. Özellikle 5,8 2019 İstanbul depreminde Cumhurbaşkanı Yardımcılığımız başkanlığında birçok toplantı yapıldı. Yüzlerce toplantı yapıldı. 2019’daki deprem bize çok şey öğretti. Sağlık tarafında ne yapmamız gerektiğini çalıştık. 6 Şubat depreminde sağlık anlamında İstanbul çok büyük destek verdi. O hazırlıklar çok faydalı oldu. Biz sahaya Sağlık Bakanlığı ve İstanbul İl Müdürlüğü olarak gitmiştik. Sahra hastanemiz ve TIR’ımız 24 saatte kurulmuştu orada. Esas yaptığımız şuydu; dedik ki ‘depremde sağlık sisteminde insanlar komutayla değil otomatik hareket etmesi gerekiyor, ne yapacağını bilmesi gerekiyor’ dedik. Depremde ilk 12 saat çok kritik çünkü. Deprem olunca bütün ambulanslar talimat beklemeden çıksın dedik. Helikopterler otomatik olarak kalkmalı. Kalsın ben ona havada talimat vereyim.
SAĞLIK SİSTEMLERİ DEPREMLERE HAZIR MI?
Referans hastaneler kurduk. Bunlar izalatörlü büyük hastanelerimiz. Yereldeki hastaneler o bölgeni bütün hastaneleri ve sağlık teşkilatları ile koordinasyon anlamında o bölgenin sağlık hizmetini 0-12 saatte kendi kendine sunabilir olsun dedik. Bütün bölgeleri de bu hastanelerle eşleşleştirdik. Bunlar aynı zamanda lojistik merkezleri. Otoparklarında 72 saat yetebilecek malzemeleri tuttuk. Bu hastaneler oranın lojistik merkezi oldu. Hepsinde helikopter pisti var. İstanbul’daki bütün hastaneleri Anadolu’daki bölgeler ve hastanelerle eşleştirdik. İstanbul bütün Türkiye’yi destekleyebilir ama bütün Türkiye organize şekilde İstanbul’u desteklemesi lazım. Hangi şehir hangi alana gideceğini bilecek. Kartal ve Başıbüyük’ü Bilkent Şehir Hastanesi ile eşleştirdik. Nüfusa, yatak kapasitesine bakarak eşleştirdik. Eczaneleri dahi eşleştirdik. Ankara veya Diyarbakır’daki bir eczane Kadıköy veya Beşiktaş bölgesinde hangi eczane ile eşleştiğini tanımladık. Gelebilmesi için de deniz ve havayollarında nereye intikal edecek, nasıl edilecek, bunları da programladık.
“BÜYÜK DEPREME KARŞI ÇALIŞIYORUZ”
Topluma göre afet planı yapalım dedik sağlıkta. Bugünkü tatbikatta 16 il şu anda Tuzla ve Kadıköy bölgesinde Cumartesi günü oradan gelecek. Hangi hastaneye gidecek, nasıl gidecek. Çünkü hastaneyi tanıması lazım. Konya’dan gelecek bir insan buradaki hastaneyi bilmez. Çok ayrıntılı çalıştık. Personelin toplanma alanlarında ailelerini o hastanelere yakın yerlerde yaptık. Önce canınızı kurtarırsınız sonra en yakınınızı düşünürsünüz. Dışarıdan gelecek personel hastanelere en yakın okullarda protokoller yaptık. En yakın karakola deprem olduğu anda ‘Bu hastaneye gidin güvenliği sağlayın’ dedik. Bunu AFAD’la beraber yapıyoruz. Planlamada sorunumuz yok, bunu insanlara anlatmamız gerekiyor. Deprem öyle bir şey ki sıfırınca saniyede bile nasıl yapacağımızı ezberlememiz lazım. Sağlık teşkilatı bu konuda kendi kendini otomatize edecek şekilde bunu bilmesi lazım. Siz 12 saatte bunun büyük kısmını başarırsanız.
HERKESİN ‘DEPREMDE BEN NE YAPARIM’ DİYE SORMASI LAZIM
Karayolu değil daha çok hava ve deniz yoluyla planladık lojistiğimizi. 10 hastanenin lojistik anlamında hangi iskeleye nasıl yanaşacağını da planladık. İnsanların da deniz yoluyla ulaşımının planlandığını memnuniyetle gördüm. İstanbul’da 5 hava alanı var. 2 tane sivil hava limanı var. Bu 10 hastane helikopter pisti var. Sancaktepe’de 4 bin yataklı şehir hastanesi yapıyoruz. Orada da küçük uçakların kalkıp ineceği hava alanı var. Karadan geleceklerle ilgili olarak Kocaeli ve Tekirdağ tarafında belli merkezleri planlayarak insanların nereye gideceğini planladığımız bir sistem bu. Depremden direk yaralanma olmadı. Çarpma, atlamayla alakalı omurga ve ortopedik yaralanmalar oldu. Onlar da panikle olmuş. Kaçarken ayağını vuran yaklaşık 236 kişiydi. Şu anda 41 kişi kaldı. İstanbul’da yaşayan her vatandaşımızın deprem olursa ben ne yaparım sorusunu sormamız lazım.